Tambang penerbangan yang lebih tinggi mengimbangi beberapa penurunan harga pelancongan Macau 2Q
Uncategorized

Tambang penerbangan yang lebih tinggi mengimbangi beberapa penurunan harga pelancongan Macau 2Q

Indeks harga pelancong Macau bagi suku kedua 2020 turun 4.97 peratus tahun ke tahun, kepada 121.70 mata, kata Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar https://halloweencostumesmax.com/ itu dalam satu pengumuman Isnin.

Penurunan itu “terutamanya disebabkan oleh kadar bilik hotel yang lebih rendah dan kejatuhan harga pakaian,” kata kerajaan tempatan.

Minggu lepas Persatuan Hotel Macau berkata bahawa pada Mei kos purata setiap malam bilik hotel Macau dalam segmen tiga hingga lima bintang ialah https://3colleges.com/ MOP698.30 (AS$87.48), susut sebanyak 47.2 peratus berbanding MOP1,321.90 dalam bilik yang sama sebulan setahun lebih awal.

Biro perangkaan itu berkata, mengenai harga pelancongan suku kedua, bahawa kejatuhan kadar hotel dan harga pakaian telah “diimbangi” sebahagiannya oleh “harga barang kemas yang lebih mahal dan tambang penerbangan yang lebih tinggi” bagi perkhidmatan udara yang tersedia.

Minggu lepas pengendali Lapangan Terbang Antarabangsa Macau memberitahu GGRAsia kemudahan itu mengendalikan pada bulan Jun hanya lima pergerakan penerbangan penumpang harian secara purata – penurunan tahun ke tahun sebanyak 70 peratus t – disebabkan kesan berterusan sekatan perjalanan yang berkaitan dengan usaha untuk membendung Covid- 19 wabak.

Penunjuk harga pelancong suku kedua di bandar itu untuk “pengangkutan dan komunikasi” meningkat 11.14 peratus tahun ke tahun, berbanding kejatuhan https://rencontrejustices.org/ 19.37 peratus untuk penginapan dan penurunan sebanyak 18.17 peratus dalam penunjuk harga “pakaian dan kasut”. Penunjuk untuk “barangan pelbagai” meningkat 5.61 peratus tahun ke tahun pada suku kedua.

Dinilai suku ke suku, indeks harga pelancong keseluruhan untuk tiga bulan hingga 30 Jun merosot sebanyak 10.83 peratus.

Diukur secara berurutan, penunjuk suku kedua untuk penginapan jatuh sebanyak 41.49 peratus, “disebabkan penurunan ketara dalam kadar bilik hotel di tengah-tengah wabak itu,” kata biro perangkaan itu.

Suku ke suku, penunjuk harga untuk pelbagai barangan, dan pengangkutan dan komunikasi, masing-masing meningkat sebanyak 1.99 peratus dan 1.91 peratus.

Indeks harga pelancong purata Macau bagi empat suku sehingga 30 Jun, turun 1.67 peratus daripada tempoh sebelumnya, kata Perkhidmatan Perangkaan dan Banci.

Indeks harga pelancong Macau direka untuk mencerminkan perubahan harga barangan dan perkhidmatan yang dibeli oleh pelawat.

Kategori wakil lain ialah: “makanan”; “minuman beralkohol dan tembakau”; “perkhidmatan restoran”; “ubat dan barangan peribadi”; dan “aktiviti hiburan dan kebudayaan”.