Orang ke Macau yang melancong dari HK memerlukan sijil virus
Uncategorized

Orang ke Macau yang melancong dari HK memerlukan sijil virus

Mulai jam 6 petang Isnin (13 Julai) semua orang yang melakukan perjalanan dari Hong Kong ke Macau melalui Jambatan Hong Kong-Zhuhai-Macau (HKZM) mesti memegang sijil yang membuktikan mereka telah diuji negatif untuk jangkitan https://habaguanexhotels.com/ Covid-19. Sijil mesti telah dikeluarkan dalam tempoh tujuh hari dari tarikh ketibaan pengembara di Macau.

Pasukan petugas kerajaan Macau mengenai Covid-19, yang dikenali sebagai Pusat Tindak Balas dan Penyelarasan Novel Coronavirus, mengumumkan https://mtbchick.com/ langkah baharu itu dalam satu kenyataan pada petang Isnin.

Kenyataan itu berkata bahawa langkah itu adalah memandangkan gelombang baru jangkitan di negara jiran Hong Kong. Ia berkata bahawa sesiapa yang gagal memberikan keputusan negatif yang diperlukan daripada ujian itu, boleh dinafikan kemasukan ke Macau.

Di bawah peraturan semasa, mereka yang tiba di Macau setelah melakukan perjalanan dari Hong Kong dikehendaki menjalani tempoh pemerhatian perubatan selama 14 hari di hotel yang ditetapkan.

Jambatan HKZM pada masa ini merupakan satu-satunya penghubung biasa yang membolehkan orang ramai bergerak antara kedua-dua bandar itu. Perkhidmatan feri berjadual tetap antara Hong Kong dan Macau telah digantung sejak awal Februari atas permintaan kerajaan Hong Kong, sebagai sebahagian daripada langkah pencegahan penularan Covid-19.

Hong Kong kini sedang bergelut dengan gelombang kes baharu Covid-19. Pihak https://intmedtourism.com/ berkuasa di sana merekodkan 38 kes yang baru disahkan pada Ahad, di mana 30 daripadanya ditularkan secara tempatan. Bandar itu kini mempunyai jumlah 1,469 kes Covid-19, dengan tujuh kematian berkaitan, menurut data rasmi.

Pada hari Ahad, kerajaan Macau mengumumkan bahawa setakat 6 pagi pada hari Selasa (14 Julai) semua orang yang meninggalkan Macau sama ada melalui udara atau feri perlu hadir sebelum berlepas sijil ujian asid nukleik yang mengesahkan keputusan negatif untuk Covid-19 dalam tempoh tujuh hari. perjalanan mereka.